Hala Tuju Al-HafizPERTAMA :      Bidang Profesional 


--> Nak anak jadi professional umpamanya doctor,engineer,akauntan,arkitek etc ( tetapi dalam masa yang sama telah hafal 30 juzuk Al-Quran) ?


KEDUA      :  Bidang Agama


--> Nak anak jadi ustaz,qari,alim ulama ?PERTAMA : BIDANG PROFESIONAL
Senario 1 :  

Masuk tahfiz seawal 10thn. setelah 4 tahun berjaya hafal 30juzuk Al-Quran. Pada umur 14thn boleh menyambung semula persekolahan ke tingkatan 2. Tiada masalah jika nak ke sekolah kerajaan.sehinggalah seterusnya SPM – DEGREE – MASTER – PHD

Senario 2  :

Masuk tahfiz umur 13thn.Pada umur 16thn  dah jadi Hafiz Al-Quran. Pada umur 17thn masuk sekolah semula untuk ambil SPM sehinggalah seterusnya  SPM – DEGREE – MASTER – PHD
Terdapat berbagai tempat pengajian yang tawarkan pelajar yang Hafiz Al-Quran khusus untuk ambil SPM  contohnya UNISEL , KUIN etc

Soalan  :

 1.  Boleh bawa ke ? Dah 4 tahun tak pergi sekolah, hanya menghafal Al-Quran sahaja ?

Jawapan  : InsyaAllah jika pelajar tersebut mampu hafal 30Juzuk Al –Quran tidak menjadi masalah dan berdasarkan pengalaman pelajar-pelajar sebelum ini,jika belajar bersungguh-sungguh tiada yang mustahil untuk berjaya SPM dan seterusnya.

2.  Anak saya tak ambil UPSR dan PMR, boleh ke ambil SPM ?

Jawapan  :  Boleh, tiada syarat yang di keluarkan Kementerian Pelajaran jika tidak ada UPSR dan PMR pelajar tersebut tidak boleh ambil SPM.

3. Boleh ke anak saya jaga akhlak (culture shock) bila masuk sekolah biasa kembali ?

Jawapan  :  Selama 4 tahun di pusat tahfiz pelajar telah dididik akhlak mereka secara intensif.insyaAllah tidak menjadi masalah.tetapi masih perlukan pantauan ibu bapa.

4. Bagaimana jika saya nak hantar anak saya ke sekolah tahfiz yang ada akademik ? Apa beza Tahfiz yang ada akademik dengan tahfiz yang fokus sepenuhnya kepada Al-Quran ?

Jawapan : Boleh, tidak menjadi masalah, malah banyak sekolah kerajaan dan swasta yang tawarkan program sebegitu.

Tetapi harus di ingat --  kebiasaannya hanya pelajar yang cemerlang sahaja yang akan cemerlang akademik di samping dapat menghafal 30 Juzuk Al-Quran  ( sebab tu kebanyakan sekolah tahfiz akademik membuat tapisan pelajar, hanya ambil pelajar cemerlang sahaja contohnya 4A/5A

Pelajar kurang cemerlang ( below par) terpaksa buat pilihan samada cemerlang akademik atau cemerlang Al-Quran.


KEDUA : BIDANG AGAMA
 Senario 1  :

 Masuk tahfiz umur 10thn. Lepas 4thn jadi Hafiz.Umur 14thn masuk sekolah kembali dan ambil aliran agama,ambil SPM dan STAM ( Sijil Tinggi Agama). Jika cemerlang boleh apply untuk sambung ke Universiti Timur Tengah ( Mesir, Jordan, Yaman, Kuwait ) etc.

Senario 2 :Setelah jadi Hafiz berpeluang menyambung pelajaran kitab atau alim. Tempat yang menawarkan pengajian kitab / alim seperti  :  ( Madrasah Sri Petaling, Madrasah Kubang Bujuk, Pondok-pondok pesantren di Indonesia, Darul Ulum di India, Pakistan, Afrika Selatan.)

 •  Pihak Darul Ulum Al-Islamiyyah juga menyediakan peluang biasiswa hanya kepada pelajar yang cemerlang dan terpilih untuk sambung pengajian ke luar negara.  Cth :  ( Mesir, Jordan , Yaman , Afrika Selatan ).

13 comments:

 1. boleh ka belajar untuk sebulan atau lebih dari tu untuk mengisi masa cuti sem shaja ??

  ReplyDelete
 2. boleh call no yang tertera untuk sebarang soalan

  ReplyDelete
 3. ada ke wanita yang belajar di sini??

  ReplyDelete
 4. bilakah saya boleh mendapatkan borang kemasukan pada sesi 2013??

  ReplyDelete
 5. Sebarang pertanyaan bolehlah hubungi :
  Bahagian Tahfiz Lelaki : Ustaz Khairul Budi di talian 012-7729291 , 014-2100963
  Bahagian Tahfiz Perempuan : Puan Hajjah Sajahan 012-9421933

  Untuk lebih detail, boleh rujuk dalam gambar yang dipaparkan.

  Rujukan & gambar2 :
  Blog : http://darulislamiyyah.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. bolehkah anak perempuan saya yang bersekolah dri sekolah biasa yg tidak pernah belajar tentang ilmu agama masuk ke sekolah ini...
  anak saya baru lepasan PMR

  ReplyDelete
 7. Boleh ke umur 19 tahun masuk ma'ahad tahfiz ini?

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. sy x berapa fhm sikit,kalau sy dr form 1-5 dr sklh biasa dan ambil aliran yg lgsg xada kaitan ngn agama,bile lps spm nnt sy nk msk sini mst kena bljr dlm 3 tahun kan?lps tu kalau nk smbg bljr balik nanti mcm mn eh?dlm bidang apa yg blh sy ambek.dan selepas 3 tahun tu sy baru blh smbg diploma ke?

  ReplyDelete
 10. assalamualaikum, blh ke kalau saya masuk ma'ahad tahfiz ni ketika 19 tahun?

  ReplyDelete
 11. assalamualaikum,untuk lepasan SPM boleh x..?

  ReplyDelete
 12. Assalamualaikum...sekiranya anak sy yg br habis pmr dn bercita2 jd doktor dn hafiz 30 juzuk, apa yg perlu sy buat.....hantar tahfiz dahulu atau ambil spm dahulu?

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum...sekiranya anak sy yg br habis pmr dn bercita2 jd doktor dn hafiz 30 juzuk, apa yg perlu sy buat.....hantar tahfiz dahulu atau ambil spm dahulu?

  ReplyDelete